Leczenie zaburzeń odżywiania wymaga interdyscyplinarnego podejścia. Dlatego nad prawidłowym przebiegiem terapii powinien czuwać lekarz (internista, psychiatra), psychoterapeuta, fizjoterapeuta, a także dietetyk. Oprócz farmakoterapii i psychoterapii istotną rolę w leczeniu tego typu zaburzeń odgrywa terapia żywieniowa. Celem niniejszego kursu jest przedstawienie najważniejszych informacji na temat zaburzeń odżywiania ujętych w klasyfikacji DSM-V oraz tych niesklasyfikowanych (m.in. ortoreksji). Szczególną uwagę poświęcono anoreksji, bulimii oraz zaburzeniu odżywiania z epizodami niekontrolowanego objadania się. W poszczególnych modułach przedstawiono informacji dotyczące ich etiologii i epidemiologii, diagnostyki, leczenia oraz powikłań. Dodatkowo ostatni moduł zawiera praktyczne wskazówki dotyczące leczenia żywieniowego pacjenta z zaburzeniami odżywiania.
UWAGA: Wydanie zaświadczenia o ukończeniu kursu nie jest jednoznaczne z uzyskaniem kwalifikacji w danym zawodzie.
Kurs opracowała Paulina Górska, dietetyk kliniczny. Tytuł magistra dietetyki uzyskała na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, gdzie obecnie realizuje również pracę doktorską. Od 5 lat prowadzi własną poradnię dietetyczną specjalizującą się przede wszystkim w dietoterapii insulinooporności, PCOS, choroby Hashimoto, endometriozy, żywieniowym wspieraniu płodności oraz żywieniu kobiet w ciąży.
zaświadczenie wydane na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19.03.2019r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz. 652) Uwaga: Zaświadczenie nie daje uprawnień do wykonywania zawodu. Nie zastępuje dyplomu studiów wyższych lub innych dokumentów wymaganych przepisami prawa dla wykonywania zawodu.
dyplom
Ukończenie kursu jest równoznaczne z rozwiązaniem testów sprawdzających dołączonych do modułów, (każdy test z wynikiem min. 70% pozytywnych odpowiedzi), a także udzieleniem poprawnej odpowiedzi pisemnej na pytanie otwarte w ostatnim module kursu.