Dietoterapia służy naturalnemu przywracaniu zdrowia poprzez wprowadzanie „szytej na miarę” interwencji żywieniowej, dopasowanej do określonej jednostki chorobowej. Leczenie polega na planowaniu i realizacji żywienia, tak by wspomóc proces zdrowienia i wyeliminować dolegliwości chorobowe u pacjenta. Celem kursu jest zdobycie ogólnej wiedzy na temat żywienia człowieka – tego, co pełni istotną rolę w procesie żywienia i leczenia jedzeniem. Uczestnicy zapoznają się z aktualnymi standardami oraz interdyscyplinarnymi metodami dietoterapii.
UWAGA: Wydanie zaświadczenia o ukończeniu kursu nie jest jednoznaczne z uzyskaniem kwalifikacji w danym zawodzie.
Kurs opracowała Mgr Sylwia Tabor, z wykształcenia psycholog i dietetyk kliniczny. Specjalizuje się w żywieniu osób zmagających się m.in. z cukrzycą, insulinoopornością, otyłością, zaburzeniami odżywiania. O sobie pisze tak: „Diety to mój zawód, hobby, a także moja pasja”
zaświadczenie wydane na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19.03.2019r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz. 652) Uwaga: Zaświadczenie nie daje uprawnień do wykonywania zawodu. Nie zastępuje dyplomu studiów wyższych lub innych dokumentów wymaganych przepisami prawa dla wykonywania zawodu.
Kurs merytoryczny, potrzebowałam go do odświeżenia wiedzy, więc szybko go ukończyłam, nie sprawił trudności. Ale tez było sporo dla mnie nowych rzeczy, na które zwróciłam uwagę i które będę jeszcze zgłębiać. Polecam zatem.